Monday, July 9, 2012

genç yaşta unutkanlık neden olur nasıl tedavi edilir

gen yata unutkanlk neden olur

ERKEN YAŞTA UNUTKANLIK NEDENLERİ VE TEDAVİSİ NEDİR


Günümüzde pekçok insanın ortak şikayetlerinden biridir unutkanlık. Yaşlılarda görüldüğünü bildiğimiz unutkanlık artık gençlerde de sık karşılaşılan bir problem haline gelmiştir. Yaşam şartlarımız ve stres başlıca kaynağı elbette. Bakın uzmanlarımız genç yaşta unutlanlığın nedenlerini ve tedavisini nasıl açıklıyor.


40- 50 yaşlardan sonra yavaş yavaş başlayan unutkanlık normaldir. Bu yaşlanmaya bağlı bir unutkanlıktır. İlerlememesi için bir nöroloğa başvurarak alzeimer hastası olmamak adına tedbirler alınmasında fayda vardır. Ancak henüz 40 yaşına gelmemiş iseniz ve unutkanlık sorununuz başladı ise bunun farklı nedenleri ve tedavi şekilleri vardır. Dr. Hakan Atalay, “genç yaşlarda kalıcı ve günlük hayatı etkileyen unutkanlıklar yaşanıyorsa; beraberinde keyifsizlik moralsizlik konsantrasyon eksikliği işten kaçınma hali gibi diğer belirtiler varsa organik bir şey olma ihtimalinin çok daha düşük olduğunu kişinin depresyonda olabileceğini belirtiyor. İşte bu durumda gidilecek adres psikiyatri uzmanı oluyor.”


Dr. Hakan Atalay, unutkanlık çoğu kez depresyon, kaygı bozukluğu ya da başka hastalıkların var olduğunu belirtiyor ve bu durumu şöyle örneklendiriyor: “Kişi travmatik bir olay yaşamış ve sonra bu olayı unutmuşsa yani sadece bu olaya özgü bir unutkanlıksa yaşadığı bu psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilebilir. Hastalığın tanısını koymak için öncelikle hikayesini çok iyi bilmek gerekir. travma geçiren birinde unutkanlık varsa onu psikolojik olarak yorumlamak doğru olmaz. Ruhsal bir travma yaşayıp yaşamadığı herhangi başka bir hastalık olup olmadığı ailede öykü olup olmadığı başka belirtilerin varlığı depresyon durumu gibi birçok etkeni araştırmak gerekir. Unutkanlık ciddi ve kalıcı bir biçimde devam ediyorsa hastayı nöropsikolojik değerlendirmeden geçirmek belki de nörolojiye yönlendirmek iyi olur.”


Unutkanlık çoğunlukla “psikojenik amnezi” yani ruhsal nedenlerden kaynaklanan unutkanlık şeklinde görülür. Dr. Atalay bu hastalıkta psikoterapi ile travmanın konuşulması ve çözümlenmesine yönelik tedaviler uygulanması gerektiğini söylüyor. Depresyona bağlı unutkanlıklarda ilaç ve terapi ile depresyon tedavisi uygulanabileceğini ifade ediyor. Uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu yapabilir ve bu da unutkanlığa yol açar. Kalıcı olursa ve günlük hayatı etkilerse müdahale etmek gerekir.


Genç Yaşta Unutkanlığın Tedavisi:


Unutkanlıktan kurtulmak için hafızamızı güçlendirmek çok faydalı olacaktır. Hem unutkanlığı yenip hemde öğrenme yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Bugün duyduğumu yarın unutuyorum diyorsanız şimdi zihninizi geliştirme zamanı. İşte bu noktada Nöroloji uzmanı Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl hafızayı güçlendirmek için yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:


1) Sağlıklı beslenmek ve bol su içmek gerekir.
2) Beyin sağlığımızı korumak için yeterli beslenme şarttır, Bu nedenle ağır diyetler ve uzun süren açlıklardan kaçınmak gerekir.
3) Spor yapmak özellikle yürüyüş unutkanlıktan kurtulmak için faydalı olacaktır.
4) Bulmaca çözmek iyi gelir.
5) Kitap okumak ve müzik dinlemek beyni gençleştirir ve zinde tutar.
6) Sosyal ilişkileri geliştirmekte unutkanlığa çare olacaktır.
7) Günlük hayatınızda rahat ve huzurlu olmak önemlidir. Sürekli bir telaş içerisinde iseniz ve yaptığınız işleri çabuk yapmaya çalışıyorsanız unutlkanlığınız artabilir.
8 ) Her gününüz bir diğerinin aynı ise ve monotonlaşmışsa düşünce gücünüz zayıf düştüğünden unutkan olursunuz. Hergün yeni bir bilgi ile tanışın.


Tags: erken yaşlarda unutkanlık sorunu, genç yaşta unutkanlığa ne iyi gelir, genç yaşta unutlanlık için hangi doktora gidilir











Yorum Yazmayı Unutmayın

No comments:

Post a Comment